Kosten elektrisch rijden vergelijkbaar met brandstofauto

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
De benzine- en dieselprijzen zijn de afgelopen periode behoorlijk gestegen. Het is daarom zeker de moeite waard om eens te kijken naar het prijsverschil in brandstof- en laadkosten tussen een elektrische auto en een benzine- of dieselauto.

Waarom nog op brandstof rijden als elektrisch rijden qua kosten vergelijkbaar is?!

‘De maandelijkse kosten van een elektrische auto zijn veel lager dan de kosten van een benzineauto’. In dit artikel gaan we kijken of deze stelling klopt en wat daadwerkelijk het prijsverschil is tussen de brandstofkosten van een elektrische auto en benzine- of dieselauto.

Benzine- en dieselkosten

BenzineDiesel
1,85 per liter x 40 liter1,48 per liter x 40 liter
74 euro59 euro
€0,10 (kosten per km)€0,08 (kosten per km)

Laadkosten elektrische auto

Thuis opladenThuis opladen op
zonne-energie
Openbaar opladenSnelladen
€0,22 euro per kWh
x 72,6 kWh
€0,11 per kWh
x 72,6 kWh
€0,33 per kWh
x 72,6 kWh
€0,59 per kWh
x 72,6 kWh
16 euro8 euro24 euro42 euro
€0,04 (kosten per km)€0,02 (kosten per km)€0,06 (kosten per km)€0,10 (kosten per km)

 

Een elektrische auto kun je op verschillende manieren opladen. Thuis, bij een openbaar oplaadpunt en via een snellaadstation. Als elektrische rijder moet je rekening houden met het feit dat ieder oplaadpunt andere stroomtarieven per kWh hanteert.

Als je de elektrische auto thuis oplaadt, moet je rekening houden met 0,22 eurocent per kWh. Als je gebruik maakt van zonne-energie van je eigen zonnepanelen dan betaal je omgerekend slechts 0,11 eurocent per kWh. Bij een openbare laadpaal liggen de stroomtarieven rond de 0,33 eurocent per kWh en bij een snellader is dit 0,59 eurocent per kWh.

Om de laadkosten van elektrische auto te berekenen, moet je rekening houden met het accupakket van de elektrische auto. Als voorbeeld gebruiken we in onze berekening de IONIQ 5 met het grootste accupakket. De Hyundai IONIQ 5 heeft een 72,6 kWh accupakket. Stel je gaat de Hyundai IONIQ 5 thuis opladen, dan betaal je per laadsessie zo’n ongeveer 16 euro (72,6 kWh x €0,22). Als je de elektrische auto thuis oplaadt via zonne-energie dan ben je voor een laadsessie ongeveer 8 euro kwijt (72,6 kWh x € 0,11).

Bij een openbare laadpaal liggen de laadkosten rond de 24 euro (72,6 kWh x €0,33). Als je de elektrische auto bij een snellader gaat opladen, dan betaal je per 0-100% laadsessie zo’n 42 euro (72,6 kWh x €0,59). Gemiddeld gezien kun je met de IONIQ 5 met een 72,6 kWh accupakket zo’n 385 kilometer rijden. Als je kijkt naar de kosten per kilometer varieert dit tussen de 0,02 eurocent en 0,10 eurocent. In de praktijk zullen de meeste EV-rijders de auto voornamelijk thuis- of bij de openbare laadpaal opladen, snelladers worden incidenteel gebruikt bij langere ritten.

Elektrische auto goedkoper dan een benzine- of dieselauto

Zet je de brandstof- en laadkosten van een elektrische auto tegenover een benzine- of dieselauto dan ben je onder aan de streep goedkoper uit met een elektrische auto. Daarnaast heeft een elektrische auto in het algemeen veel minder onderhoud nodig. Dus je hebt – in vergelijking met een benzine- of dieselauto – ook minder onderhoudskosten. De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt ook steeds dichter bij de aanschafwaarde van een benzine- of dieselauto. Hierdoor kan het in vrijwel alle gevallen uit om voor een elektrische auto te kiezen.

Elektrische auto leasen in 2021

De stelling dat de maandelijkse kosten van een elektrische auto lager zijn dan de kosten van een benzineauto klopt in dus zeker in het geval van de brandstof- en laadkosten. Ben je overtuigd en wil je graag een volledig elektrische auto leasen in 2021? Wij kunnen enkele modellen zoals de Hyundai IONIQ 5Kia EV6, Audi Q4 Etron Ford Mustang Mach-E en Skoda ENYAQ iV beschikbaar die we snel leveren.

Meer berichten

Recent nieuws

Subsidie op elektrisch rijden in 2022

Net als vorig jaar heeft de Nederlandse overheid ook in 2022 een subsidiepot beschikbaar gesteld om de aanschaf van een elektrische auto nóg aantrekkelijker te maken. De zogeheten Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) geldt voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s.

Lees meer
Recent nieuws

Bijtelling elektrische auto’s in 2022

De korting op de bijtelling voor EV’s blijft hetzelfde. Wel verlaagd het kabinet volgend jaar de bijtelling cap naar € 35.000,-. Je betaald dus meer bijtelling voor een EV duurder dan € 35.000,-

Lees meer